Řada efektových tekutin od společnosti Kuraray Noritake - Barvivo Esthetic Colorant

NYNÍ JEŠTĚ VĚTŠÍ INTENZITA BAREV PRO REALISTICKÉ ZIRKONOVÉ NÁHRADY

Na podzim roku 2022 oznámila společnost Kuraray Noritake Dental Inc. uvedení estetického barviva Esthetic Colorant pro zirkon KATANA TM Zirconia na trh. To představuje další milník společnosti v oblasti inovativního dentálního zirkonu. Pomocí nových efektových tekutin tvořících portfolio Esthetic Colorant lze dosáhnout cíle zhotovit výplně s klamavě reálným vzhledem téměř bez námahy. Mathias Fernandez Lombardi je vystudovaný zubní technik, vystudovaný zubní technolog a vedoucí obchodní skupiny Lab & CAD/CAM ve společnosti Kuraray Europe GmbH. V rozhovoru s Annett Kieschnick se podrobně věnuje jedinečným vlastnostem výrobku Esthetic Colorant.

  Rozhovor s Mathiasem Fernandezem Lombardim

Co přesně je Esthetic Colorant?

Mathias Fernandez Lombardi: Esthetic Colorant je řada efektových tekutin používaných pro stínování a individualizaci předsintrovaných zirkonových struktur. Toto nové portfolio je fantastickým přínosem pro zubní laboratoře a frézovací centra. Tento sortiment je určen pro řadu KATANA TM Zirconia Multi-Layered Series. Výrobky byly přizpůsobeny tak, aby při sintrování ve stomatologické laboratoři (konečná teplota sintrování) vytvářely přesně požadované odstíny. Vzhledem k tomu, že se Esthetic Colorant používá s předem zabarveným zirkonem, neobsahuje tato produktová řada žádné základní odstíny, jako například odstín A2 nebo A3. To známe u barvicích tekutin nabízených jinými výrobci. Esthetic Colorant se však liší, například sytost barev je záměrně méně intenzivní.

Stínování nebo infiltrace zirkonu před sintrováním představuje něco, co znám z „minulosti“.
Není tato technika zastaralá?

Proč zavádět „nové provedení“ této techniky?

Mathias Fernandez Lombardi: Toto nové provedení je zásadně odlišné. Výrobek Esthetic Colorant by se neměl zaměňovat s klasickými barvicími tekutinami „z minulosti“. Tradiční tekutiny se používaly k dosažení „bílého“ zirkonu s velmi sytou barvou. Naproti tomu Esthetic Colorant je záměrně méně sytá efektová tekutina pro vícevrstvý zirkon. Po aplikaci tekutiny umožňují vysoce estetickému zirkonu „dýchat“ a plně rozvinout svou průsvitnost. Myšlenka, která za tím stojí, je stejně důmyslná jako samotná produktová řada. Esthetic Colorant zajišťuje jakousi realistickou individualizaci výplně v předsintrovaném stavu. Je zdokonalen pro moderní, vysoce průsvitný zirkon tak, aby individuální efekty specifické pro daný případ byly vytvořeny ještě před konečným sintrováním.

 

Efektové tekutiny Esthetic Colorant vdechnou zirkonovým náhradám život ještě před sintrováním. Na rozdíl od klasických barvicích tekutin je výrobek Esthetic Colorant speciálně navržen pro estetický zirkon (KATANATM Zirconia Multi-Layered) a dodává náhradě realistický efekt.

 

Monolitická zirkonová struktura (KATANA TM Zirconia YML) po frézování.

Struktura charakterizovaná výrobkem Esthetic Colorant.

 

Obrázky: S laskavým svolením DT Shigeru Adachi, Cusp Dental Supply Inc.

 

Proč je užitečné individualizovat již předbarvený zirkon s tak vysokou věrností barev jako KATANATM Zirconia pomocí efektových tekutin před sintrováním? Je tento proces nutný?

Mathias Fernandez Lombardi: Zubní technici dobře znají velkou výzvu, kterou představuje napodobování přírodních zubů. Každý zub má svou jedinečnou vnitřní barevnou strukturu a její napodobení konvenčním způsobem (technikou vrstvení keramiky) vyžaduje velkou zkušenost, citlivost, a především čas. Naproti tomu dosáhnout věrné rekonstrukce vnitřní barevné struktury zubu pomocí monolitické náhrady charakterizované pouze vnějšími skvrnami je téměř nemožné. Postup je sice účinný, ale barva se aplikuje pouze na vnější povrch. U tohoto způsobu je možnost napodobení trojrozměrných barevných efektů a vnitřních detailů přírodního zubu velmi omezená. Výrobek Esthetic Colorant, který byl vyvinut speciálně pro řadu KATANA TM Zirconia Multi-Layered Series, otevírá cestu novému přístupu. KATANA TM Zirconia se vyznačuje jedinečnou (patentovanou (EP2024300)) technologií surovin a specifickou barevnou strukturou. I bez dodatečného stínování, dobarvování nebo barvení lze dosáhnout vysoce estetických výsledků. S barvivem Esthetic Colorant je nyní možné snadno a efektivně napodobit i množství vnitřních barevných vlastností zubu. Dokonce i u monolitických výplní lze vytvořit hloubkové efekty, které se velmi blíží efektům vrstvených výplní. Souhrnně řečeno, Esthetic Colorant zvyšuje estetickou působivost zirkonu KATANA TM.

Charakterizace před sintrováním versus individualizace pomocí barviv - musí se uživatelé rozhodovat mezi těmito dvěma technikami? Který způsob je lepší? Nebo je možné obě techniky kombinovat?

Mathias Fernandez Lombardi: Každá zubní laboratoř si musí sama pro sebe najít ten „nejlepší“ způsob. Například pro laboratoře, které zadaly frézování a sintrování dentálního zirkonu externím dodavatelům, jednoduše neexistuje způsob, jak charakterizovat konstrukci v předsintrovaném stavu. Pro estetickou finalizaci mohou použít vnitřní barvivo, fazetovací porcelán nebo povrchové barvivo. Laboratoře, které si frézují a/nebosintrují zirkonové struktury samy, si však mohou vybrat mezi různými přístupy k dodání „finální úpravy“. Je možné bez problémů kombinovat různé metody doplňkového stínování. Například je možné přidat požadované efekty do zirkonové konstrukce pomocí barviva Esthetic Colorant v předsintrovaném stavu. Po sintrování lze tuto výplň dokončit pomocí porcelánového systému, jako je CERABIEN TM ZR.

Barvivo Esthetic Colorant je také ideální pro monolitické náhrady nebo náhrady prováděné technikou redukce (cut-back). V tomto případě se do struktury přidávají různé barevné efekty již před sintrováním. Tím se docílí trojrozměrných hloubkových efektů v náhradě. Kromě toho lze v případě potřeby provést jemné úpravy pomocí externích barviv nebo glazur (jako např. CERABIEN TM ZR FC Paste Stain). Pokud není vyžadováno vypalování keramiky, lze výplň ošetřenou přípravkem Esthetic Colorant po sintrování dokončit leštěním.

Struktura po sintrování.
Obrázky: S laskavým svolením DT Shigeru Adachi, Cusp Dental Supply Inc.

Konečná náhrada. Barviva použitá pro konečnou úpravu: CZR PRESS LF - povrchová barviva: Lososově růžová, červená, modrá. CERABIEN TM ZR FC Paste Stain: A+, Blue, Mamelon Orange 2, Cervical 1, Reddish Brown, White, Clear Glaze.


Výzva: Jako náhrada kovového abutmentu je plánována celokeramická korunka.

Problém: Zirkoniová korunka před aplikací barviva Esthetic Colorant. Abutment prosvítá a má silně negativní vliv na estetiku.

Řešení: Intaglie zirkonové korunky je před sintrováním ošetřena barvivem Esthetic Colorant WHITE nebo OPAQUE.

Po sintrování: Esthetic Colorant blokuje barvu abutmentu zevnitř.

Finální korunka (KATANATM Zirconia YML a Esthetic Colorant OPAQUE). Zakrytí kovového abutmentu bylo úspěšné a přirozená průsvitnost korunky je zachována.

 
 

Jaké jsou hlavní doporučené oblasti použití přípravku Esthetic Colorant?
Mathias Fernandez Lombardi: Kromě charakterizace zirkonových struktur je třeba zdůraznit jednu oblast použití, která výrazně usnadňuje každodenní postupy v zubní laboratoři: Pomocí přípravku Esthetic Colorant lze úspěšně zakrýt zabarvené abutmenty, kovové sloupky a jádra a kovové abutmenty (implantáty). Zejména v době stále se zvyšující průsvitnosti
a estetického potenciálu dentálního zirkonu je tento aspekt pro každodenní práci velmi důležitý. Čím je materiál průsvitnější, tím více světla jím může procházet, což nevyhnutelně odhalí případné nežádoucí zabarvení nebo charakteristickou šedostříbrnou barvu abutmentu. Těmto negativním efektům lze předejít použitím barev OPAQUE a WHITE z řady Esthetic Colorant. Tyto speciální efektové tekutiny se nanášejí před sintrováním na slizniční povrch náhrady. To, co se děje nyní, je opravdu zvláštní, a chemie, která zatím stojí, je jedinečná. Kapaliny obsahují silan, kterýv roztoku působí jako blokátor penetrace. V důsledku toho přípravky WHITE a OPAQUE blokují na jedné straně zabarvené nebo kovově zbarvené abutmenty, a zároveň podporují krásnou průsvitnost zirkonu.

Jak se aplikují tekutiny k dosažení efektu? Štětcem?
Mathias Fernandez Lombardi: Teoreticky je možné je nanášet štětcem, pokud je to štětec bez obsahu kovu. Doporučujeme používat „Liquid Brush Pen“, naše pero speciálně určené pro barviva Esthetic Colorant. Skládá se ze tří částí: hrotu s víčkem, hlavního pouzdra naplněného tekutinami a dávkovače, který zajišťuje, že hrot nevyschne. Díky specifické konstrukci se do hrotu dostane dostatečné množství - ale nikdy ne příliš mnoho - efektové tekutiny. Tímto způsobem je aplikace tekutin s perem Liquid Brush Pen mimořádně snadná. Pro každou barvu, která se používá více než jednou, doporučujeme používat samostatné pero Liquid Brush Pen. Tím se postup urychlí. Závěrem lze říci, že KATANA TM Zirconia Multi- Layered, Esthetic Colorant a Liquid Brush Pen jsou skutečným týmem snů. Nabízejí realistické barvy podle přání každého zubního technika.

Děkujeme za zajímavé informace o skutečně výjimečném novém výrobku v oblasti dentální zirkonie.

Annett Kieschnick

 

 

Pero Liquid Brush Pen se štětečkem pro pohodlné nanášení barviva Esthetic Colorant.